Stoličné dni s históriou a zábavou, vôňou halušiek i chuťou vína

14.06.2013 Liptovský Mikuláš

14.06.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ Centrum Liptovského Mikuláša sa už čoskoro otvorí pre návštevníkov z celého Slovenska. Stoličné dni budú tento rok ešte viac spojené s históriou ako po minulé roky. Organizátori ich totiž zaradili do série podujatí Jánošík - 300 rokov legendy. Zároveň otvoria letnú sezónu v regióne Liptov.
Jarmok s tradičným predajom a ľudovými remeslami už neodmysliteľne patria k Stoličným dňom, ktoré tento rok odštartujú vo štvrtok 20. júna. Tri dni jarmočnej atmosféry doplní bohatý kultúrny program. „Otvorí ho piatkový Jánošíkovský sprievod v dobových kostýmoch, do ktorého sa môžu zapojiť aj obyvatelia mesta či návštevníci v krojoch. Odmeníme ich Jánošíkovskými dukátmi, ktoré sme dali vyraziť. Získať ich môžu aj po absolvovaní náučnej trasy Jánošíkova cesta – bezplatnej prehliadky mesta so sprievodcom so zastaveniami na miestach spojených so životom, mučením, súdom a popravou legendárneho zbojníka,“ hovorí Miroslav Parobek, vedúci marketingu mesta. Sprievod povedie od Čierneho orla na Námestie osloboditeľov, kde okrem slávnostného otvorenia predvedú matiční divadelníci scénické pásmo Posledná noc Juraja Jánošíka.

Prvý ročník festivalu vína
Oživením tohtoročných Stoličných bude vínny festival Dobrý ročník, ktorý pravdepodobne začne novú tradíciu. Priestory Domu kultúry sa zaplnia tými najlepšími slovenskými i svetovými značkami vína. Návštevníkov zabaví škola someliéra, ktorá ich naučí základy servisu a škola sabrage – neopakovateľné predstavenie v otváraní vína šabľou. „Festivalom chceme zvyšovať povedomie kultúry vína a vínnej gastronómie medzi Slovákmi. Do Liptovského Mikuláša pricestujú skúsení someliéri, ktorí predvedú svoje vedomosti v oblasti vína a zručnosti v sabrage nielen šabľou, ale aj s inými pomôckami,“ vysvetľuje hlavný koordinátor Andrej Gubány. Divácky pútavé 'predstavenie' a ochutnávky vína sú pre návštevníkov pripravené počas piatku a soboty.

Majstrovstvá vo varení halušiek
Tých, ktorí nie sú 'vínkari' alebo obľubujú skôr vôňu a chuť tradičných jedál, určite prilákajú Majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení halušiek s medzinárodnou účasťou. Šestnásty ročník prvýkrát privíta v sobotu metropola Liptova. „Zavíta k nám množstvo znalcov či milovníkov halušiek, ktorí prinesú do srdca Liptova najrôznejšie recepty, tajné prísady či formy varenia halušiek,“ priblížil René Devečka, riaditeľ Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši. O dobrú náladu sa postarajú ľudová hudba Haluška, folklórne súbory Pramienok a Smrečany či hudobné zoskupenie Yuong String Orchestra.

Ťahákom hudobné hviezdy
Čo by to boli za Stoličné dni bez poriadnej muziky? O hudobnú všehochuť sa postarajú domáci Gailard v štýle renesančného folku, prešovská Hrdza s jej folklórom pretvoreným do moderného folku, alebo zábavno-komické zoskupenie Vrbovskí víťazi, ktorí hrajú na netradičných hudobných nástrojoch. Bez kapely Ploštín Punk by už Dni mesta neboli tým, čím sú. K nim sa z cezpoľných pridá úspešná slovenská kapela Peter Bič Projekt či hudobná legenda Le Payaco. „Ich hity i novinky budú najväčším ťahákom večerného programu v piatok a sobotu,“ doplnil Ľubomír Raši z Domu kultúry.

Bohatý sprievodný program
Vo výstavných priestorov Múzea Janka Kráľa otvoria výstavu Päťdesiat rokov Jánošíkovských tradícií. Ešte predtým vyhodnotia výtvarnú súťaž detských prác O Jánošíkov dukát. Zájsť si budete môcť aj do Magickej záhrady Liptovskej galérie P. M. Bohúňa, kde sa rozsvietia svetelné objekty. Na nádvorí Čierneho orla si žiaci pozrú scénické pásmo zo života legendárneho zbojníka Ej, traste že sa, páni!... a následne tam ožije Liptovský remeselný dvor. Pozrieť si budete môcť šachovú partiu so živými figúrkami či rozprávkovú nedeľu pre deti.
Všetko toto a ešte omnoho viac vás čaká na Stoličným dňoch od 20. do 23. júna v meste Liptovský Mikuláš.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región